• https://www.instagram.com/ankaraataturklisesiegitimvakfi/
İstiklâl Marşımızın Kabulünün 101. Yıl Dönümü Okulumuzda Yapılan Bir Törenle Kutlandı

İstiklâl Marşımızın Kabulünün 101. Yıl Dönümü Okulumuzda Yapılan Bir Törenle Kutlandı

Bu gün İstiklal Marşı'mızın 12 Mart 1921 tarihinde kabulünün 101. yılının idraki içersindeyiz.

Her ülkenin ruhunu yansıtan kendilerine özgün marşları vardır. Ülkenin tarihi boyunca elde ettiği başarıları, kazandığı zaferleri simgeler. Milli marşlar, o ülkede var olabilmek için verilen mücadeleyi, bağımsızlık ve hürriyet için yapılan fedakarlıkları, mücadele esnasında milletin içinde bulunduğu ruh halini ve birlik olma duygusunu günümüze yansıtan eserlerdir. 

Vatanımız düşman işgali altındayken, yurduna saldıran devletlere karşı milli egemenlik mücadelesini, bağımsızlık aşkını, Türk Milleti’nin hürriyeti için yaptığı fedakarlıkları anlatan ve Türk askerinin manevi gücünü ve mücadele azmini yükseltmeyi amaçlayan milli marş belirlenmesi için yarışma açılmasına karar verildi. 

724 eserin katıldığı yarışmaya, para ödülü olduğu için Mehmet Akif Ersoy katılmak istemedi. Dönemin Milli Eğitim Bakanının mektubu üzerine ikna olan Mehmet Akif, yarışmayı kazansa bile para ödülünü almayacağını açıklayarak yarışmaya katılma kararı aldı. 

12 Mart 1921 tarihinde mecliste okunan Mehmet Akif’in eseri, milletvekilleri tarafından ayakta alkışlanarak Türk Milleti’nin İstiklal Marşı olarak seçildi. “Korkma” diye başlayan marş Türk ulusunun içindeki bağımsızlık aşkını, vatanı için yapacağı fedakarlıkları, özgürlüğü için şehadete yürüyüşünü Türk ulusuna anlatır. Türk milleti için vatan savunmasının önemini ve vatan toprağının kutsallığını ifade eder. 

Tarihimizi bize anlatan İstiklal Marşı’nın önemini ve bize her Türk gencinin bilmesi gerekir. İstiklal Marşı sadece Mehmet Akif Ersoy’un kalemi ile değil Türk askerinin kanı ile yazıldığını, vatanın dört bir yanının milli egemenlik uğruna kanlarımız ile sulandığını unutmamalıyız. İstiklal Marşı sadece bir şiir değil Türk insanının vatan sevgisinin ve varoluş mücadelesinin simgesidir

Milli Marşımız o günden bugüne, milli mücadelemizin en güzel ifadesi olmuş, ülkemizin en buhranlı döneminde halkımıza umut ve mücadele ruhunu aşılamıştır.

İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy,bu eseri Türk milletine armağan etmiş ve yarışma sonucunda konulan ödülü de ihtiyacı olmasına rağmen almamıştır. Marşımızın ilk iki kıtası protokol gereği bestelenmiş olarak okunmaktadır.

Bu önemli günde okulumuz Dr. Erol Üçer Konferans salonunda İstiklal Marşımızın kabulünün 101. yıl dönümü ve Mehmet Akif ’i Anma Programı düzenlendi. Program,Ali Koç (Türk Dili ve Edebiyatı), Tahsin Fındık (Tarih) ve Nevin Topçu, Muharrem Ceylan (Müzik), öğretmenlerimizin koordinatörlüğünde ve öğrencilerimizin katkılarıyla hazırlandı.

Tören Cumuhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy ve tüm Aziz şehitlerimizin huzurunda İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.Öğrencilerimiz ve edebiyat öğretmenimiz Ali Koç 'un günün anlam ve önemine yönelik yazı ve şiirleri okumasının ardından,program şairimizin bestelenen "Ezelden Aşinayım" şiirinin tarih öğretmenimiz Tahsin Fındık tarafından seslendirilmesi ile devam etti. Eserin ardından tören, öğrencilerimizinden oluşan koronun İstiklal Marşımızın daha önceki yıllarda  yapılmış bestelerinin seslendirilmesi ve günümüz halinin tüm davetlilerce okunması ve toplu fotograf çekimi ile son buldu.

Programın hazırlanmasında emeği geçem tüm öğretmen ve öğrencilerimizi kutluyoruz.


Başta İstiklal Savaşımızın büyük komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy olmak üzere tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz. Ruhlarınız şad olsun!

Törenden görüntüler













  
637 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ANKARA ATATÜRK LİSESİ

ANKARA ATATÜRK LİSELİLER DERNEĞİ
Üyelik Girişi
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam46
Toplam Ziyaret317881
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar37.829437.9810
Euro40.846041.0097
Hava Durumu