• https://www.instagram.com/ataturklisesiegitimvakfi
İSTİKLAL MARŞIMIZIN KABULÜNÜN 103.YILDÖNÜMÜ OKULUMUZDA YAPILAN TÖRENLE KUTLANDI
İstiklal Marşımızın Kabulünün 103.Yıldönümü Okulumuzda Yapılan  Törenle Kutlandı
 
Bugün İstiklal Marşımızın kabulünün 103.yıldönümü. Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alınan bu eser, 12 Mart 1921’de Birinci TBMM tarafından “İstiklâl Marşımız” olarak kabul edilmiştir. 1921 yılında yapılan yarışmaya 724 eser katılmış, Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı eser, 12 Mart 1921’de TBMM’de İstiklal Marşımız olarak kabul edilmiştir.
 
İstiklal Marşımızın ilk iki kıtası protokol gereği bestelenmiş olarak okunmaktadır. Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlarında, İstiklal Harbi’nin milli bir ruh içerisinde kazanılması imkânını sağlamak amacıyla Maarif Vekâleti,1921de bir güfte yarışma düzenlemiş, söz konusu yarışmaya toplam 724 şiir katılmıştır.
 
Kazanan güfteye para ödülü konulduğu için önce yarışmaya katılmak istemeyen Burdur milletvekili Mehmet Akif Ersoy, Maarif Vekili Hamdullah Suphi’nin ısrarı üzerine, İstiklal Marşımızı Ankara’daki Taceddin Dergâhı’nda yazmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Türkiye Büyük Millet Meclisinin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, Mehmet Akifin yazdı, şiir coşkulu alkışlarla kabul edilmiştir. Mecliste İstiklal Marşı’nı okuyan ilk kişi dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver’dir. Mehmet Akif’e niçin İstiklal Marşı’nı Safahatı’na koymadığı sorulduğunda:O benim değildir, ancak milletimindir.Diye cevap vermiştir. Aynı zamanda müsabaka ödülü olan 500  lirayı yoksul kadın ve çocuklara iş öğreten Darülmesai'ye bağışlamıştır.
 
Mehmet Akif’in giyecek bir paltosu yoktu. Taceddin Dergâh’ından Büyük Millet Meclisine kadar paltosuz olarak yaya giderdi. O zamanlar Ankara’nın soğuğu çok şiddetli idi. Bazen bir arkadaşından, ödünç palto giyer meclise giderdi, bir gün paltosunu ödünç aldığı arkadaşı kendisine, Mehmet Akif üzerinde bir palton yok, verilen parayı da almazsın demiş, bunun üzerine, Akif arkadaşına darılmış ve paltoyu bir daha kabul etmemiştir. O soğuklarda paltosuz olarak Büyük Millet Meclisine gidip gelmiştir. Mehmet Akifin rahatsız bulunduğu son günlerinde bir grup vatansever, üstadın ziyaretine gitmişler, Mehmet Akif bitkin bir halde yatağında yatıyorken yapılan konuşmalar esnasında söz İstiklal Marşı’na gelmiş, gelen ziyaretçilerden biri:

Acaba İstiklal Marşı yeniden yazılsa daha iyi olmaz mı, demiş, bu söz üzerine yatağında bitkin bir halde yatmakta olan Akif, birdenbire başını kaldırmış ve ona:

Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın! Demiştir.
İstiklal Marşımızın yazarı milli şairimiz ve edebiyatçımız Mehmet Akif Ersoy’u bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz.
Ruhu Şad olsun
 
İstiklal Marşımızın kabulünün 103.yıl dönümünde, tüm yurtta olduğu gibi okulumuz Dr. Erol Üçer konferans salonunda da 12 Mart 2024 tarihinde edebiyat öğretmenimiz Fatma Sinan Aslan önderliğinde öğrencilerimizin gayretli çalışmalarıyla bir tören düzenlendi.
 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan tören, kimya öğretmenimiz Kasım Demirci’nin günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapması, öğrencilerimizin yine günün anlamına yönelik, şiir ve yazı okumaları, tiyatro ve oratoryo gösterilerinin yapılması ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.


  
243 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ANKARA ATATÜRK LİSESİ

ANKARA ATATÜRK LİSELİLER DERNEĞİ
Üyelik Girişi
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam162
Toplam Ziyaret301078
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.037435.1778
Euro36.390736.5365
Hava Durumu